Ako zariadiť interiér reštaurácie?

 

Pri zariaďovaní reštaurácie myslíte aj na detaily.

 

Aby si reštaurácia získala obľubu širokej verejnosti a vybudovala si dobré meno, nestačí, aby ste v nej podávali kvalitné a chutné jedlo. Nemenej dôležitá je aj úroveň obsluhy, poloha, ale i samotný dizajn, v akom je prevádzka zariadená. Najmä tieto faktory rozhodujú o tom, či sa hosť do vášho podniku ešte vráti, alebo nie. Jedlo totiž patrí k najpríjemnejším častiam dňa. Zároveň je veľakrát zážitkom a posedenie v kruhu rodiny, priateľov a známych je pre mnohých ideálnym časom na relax počas náročného pracovného dňa alebo po ňom. Preto by ste zariadenie interiéru vašej reštaurácie mali rozhodne dobre premyslieť a dbať na každý detail. Ak vám chýbajú skúseností a neviete sa presne rozhodnúť ako zariadite svoju reštauráciu, nebojte sa poradiť s odborníkmi, ktorí vám ochotne poradia a pomôžu vybrať ten správny dizajn interiéru. Nie všetko sa dá totiž robiť na vlastnú päsť.

 

Ako vybrať správny dizajn?

Zvoliť si štýl, v akom zariadite reštauráciu, je čisto na vás. Záleží od mnohých aspektov, a to najmä či chcete klasickú reštauráciu alebo budete preferovať pizzeriu, bistro, prípadne reštauráciu so zahraničnou kuchyňou či rýchlym občerstvením. Inak by mal vyzerať dizajn v klasickom bistre a inak napríklad v historickej nehnuteľnosti, kde váš podnik sídli. Rovnako dôležitá je i ekonomická stránka a teda skutočnosť, koľko mienite do zariadenia investovať. Neznamená to však, že čím viac finančných prostriedkov vynaložíte, tým lepšie. Podstatné je, aby ste sa trafili do estetiky a chutí samotných hostí, prípadne štýlu nehnuteľnosti. Niekedy stačí zvoliť úplne jednoduchý spôsob a docielite ním viac. Napríklad vo forme starého renovovaného nábytku. Avšak pozor, aby vhodne zapadol do interiéru a nekombinoval sa s príliš modernými trendmi. 

 

Neprežeňte to

Keď už zariaďujete svoj podnik, pamätajte na klasické klišé: „V jednoduchosti je krása.“ Preto neodporúčame priestor príliš „vyčačkať“. Hostia by sa mohli cítim nekomfortne, priam až stiesnene. Stačia vám jednoduché dekorácie, ktoré môžu zaujať a nič nepokazia. Ideálne je, keď spolu jednotlivé segmenty ladia, napríklad obrus s ostatným prestieraním. Dôležité je držať sa určitého štýlu, ktorý ste si na začiatku realizácie určili. 

Je potrebné zriadiť interiér tak, aby sa hostia cítili príjemne, priam až ako doma. To musí byť pre vás priorita za každú cenu. V tomto smere by si mal majiteľ reštaurácie starostlivo premyslieť, ako daný priestor zariadiť. Improvizácia nie je príliš vhodná, nakoľko ňou môžete veľa pokaziť.

 

Akú výzdobu zvoliť?

Interiér je rovnako dôležitý ako samotné jedlo v danej reštaurácii. Aby si vaši hostia pokrm čo najviac vychutnali, musia sa cítiť dobre. Pohodu pri obede, večeri či kvalitnom víne by nemala prehlušovať hlasná hudba či pustená televízia. Čistota je samozrejmosť. Dbajte na to, aby boli stoly vždy čisté, neostávali na nich zvyšky jedál či nebodaj ohorky od cigariet. Vtedy vaša prevádzka stráca úroveň, čo vám hostia môžu dať najavo. Do reštaurácie sa nebojte zapracovať špecifiká vzhľadom na ponúkané jedlo. Ak prevádzkujete reštauráciu s tradičnou slovenskou kuchyňou, prispôsobte tomu aj okolie, napríklad starými predmetmi používanými v domácnostiach v minulosti. Ak sa orientujete na zahraničnú kuchyňu, zapracujte prvky danej krajiny. Výzdoba v podobe živých kvetov či sviečok nič nepokazí. Pozor však, aby nebola príliš veľká a nepôsobila rušivo. Pri prestieraní sa držte stanovených trendov, no nebojte sa experimentovať. Všetky ostatné aspekty stolovania, zariadenia a celkového vybavenia reštaurácie odporúčame konzultovať s odborníkmi. Náklady na ich poradenstvo sa vám môžu v budúcnosti rýchlo vrátiť vo forme spokojných zákazníkov, ktorí sa do vašej prevádzky budú vždy radi vracať. A to môže byť začiatok vášho úspešného podnikania v reštauračných službách. 

 

 

 

 

 

Newsletter